Sorulan Sorular

Sorulan Sorular

Kimlere Saç Ekimi Yapılır?

Androjenik tip saç dökülmesi görülen ( yaşa, hormonlara ve ailesel kalıtıma bağlı ) erkekler, saç ekiminin en sık uygulandığı hasta grubudur. Bu nedenle erkeklerde en sık görülen estetik müdahale saç ekimidir. Ayrıca, yanık sonrası saç veya kaşında çıplak alan oluşanlar; daha önce ekim yaptırmış ama memnun kalmamış olanlar;  geçirdiği yüz germe ameliyatı sonrası kısmen saçsız alanı oluşmuş kişiler; bazı hastalıklara bağlı kısmen saçsız alanı olanlar ve bayan tipi saç dökülmesi görülenler saç ekibine aday hasta grubudur.

 

Saç Ekimini Kimler Yapmalıdır?

Saç ekimi konusunda eğitim almış uzman sağlık personelleri tarafından yapılmalıdır.

 

Saç Ekimi Nerede Hangi Şartlarda Yapılır?

Saç ekimi cerrahi bir işlemdir ve oluşabilecek komplikasyonlara karşı hastane ortamında yapılmalıdır.

 

Saç Ekimi İçin Uygun Olup Olmadığımı Nasıl Anlayabilirim?

Görüşme sırasında; saç analizi, dökülme tipi, verici alan kontrolleri ekip tarafından yapılacak ve uygun olmadığınıza uzman doktor tarafından karar verilecektir. Ense bölgesinde sağlıklı saça sahip olan kişilerin saç ektirmemesi için hiçbir neden yoktur.

 

Ne Kadar Saça İhtiyacım Var?

İhtiyaç olan saç miktarı, hekim tarafından uygulanacak saç analizi ile belirlenir. Dökülme tipi belirlendikten sonra dökülmesi muhtemel alanlara da sıklaştırma işlemi uygulanabilir. Tek seansın yeterli olmadığı durumlarda, en iyi sonuçlara genellikle ikinci seans sonrası kavuşulmaktadır.

 

Saç Ekimi İçin Yaş Sınırlaması Var Mıdır?

İşlem için yaştan çok dökülmenin şekli belirleyicidir. Çıplak gözle bakıldığında deri görülür hale geldiyse o bölgedeki saç yoğunluğu normal yoğunluğun % 50’ sinin altına düşmüş demektir. Bu durumda kişiye uygulanacak en etkilli tedavi, saç ekimidir.

 

 

Saç Ekimi Ne Kadar Sürer?

Saç ekimi 4 – 8 saat kadar sürer. Saç ekimi sonrasında kişi, iş ve sosyal çevresinde bu işlemin bilinmesini istemiyorsa yaklaşık 7 günlük bir zamana ihtiyacı vardır. Eğer bu tür endişesi yoksa 3 gün içinde günlük hayatına dönebilir.

 

Ne Kadar Zamanda Yeni Saçlara Kavuşulur?

İşlem sonrasında ekim alanında kırmızı kabuklanmalar görülür. Günde bir kez başınızı yıkayarak bunu önleyebilirsiniz. 10-12 gün içinde kabuklar dökülür ekilen saçlar 1-2 ay içinde dökülür.

Daha sonra bir ay kadar görünümünde değişiklik olmaz. Yeni saçlar 4 . aydan sonra çıkmaya başlar. Hastada değişim en çok 6. ve 9. aylarda görülür. Sonraki dönemlerde saçların tamamının çıkması bazen 12 ayı bulmaktadır. Kişinin saç ekiminden sonra beslenmesi ve özellikle psikolojik durumu saçların çıkması açısından ciddi önem arz etmektedir.

 

Saç Ekiminin Hasta Sağlığı Açısından Herhangi Bir Dezavantajı Var Mıdır?

Bu işlem tamamen lokal anestezi altında yapılan son derece risksiz bir işlemdir. İşlem sonrası dönemde de sağlığı etkileyecek hiçbir yan etki bugüne kadar ortaya çıkmamıştır.

 

Saç Ekimi Birden Fazla Uygulanabilecek Bir İşlem Midir?

Saç ekimi, ekim yapılan alanın büyüklüğüne ve hastanın saç dökülmesinin devam edip etmemesine göre birden çok seansı gerektirebilir.

 

Yeni Saçların Görüntüsü Kontrol Edilebilir Bir Durum Mudur?

Ekimin sonucu tamamen tekniğe bağlıdır. Ekim esnasında kullanılan greftlerin büyüklüğü ve yönleri sonucu belirler. Greftler, foliküler ünite adı verilen saçın doğal çıkış şekline uygun büyüklükte ve yönlerde yerleştirildiğinde saç ekimi son derece doğal bir sonuç verir.

 

Saç Ekiminde Uygulanan Yeni Teknikler Nelerdir?

Bu konudaki en yeni teknik FUE (Follicular Unit Extraction) adı verilen, saçların verici bölgeden tek tek mikromotor ile alınarak, açıklık olan bölgeye, iz bırakmayan lateral slit ile kanal açıldıktan sonra yerleştirilmesi  işlemidir.

 

Gelecekte Saç Ekiminin Yerini Alabilecek Seçenekler Olacak Mı?

Şu anda erkek tipi saç dökülmesindeki en etkili tedavi şekli saç ekimidir. Halen saç klonlaması üzerinde çalışmalar devam etmekle birlikte henüz elde edilen bir sonuç yoktur. Eğer bu başarılırsa saçlı deriden alınacak birkaç saç folikülü, laboratuvar ortamında çoğaltılarak kişinin ne kadar saça ihtiyacı var ise saçsız alana o kadar saç ekimi yapmak mümkün olabilecektir.

 

Saç Neden Oluşmuştur?

Saçlar uzun, keratin içerikli yapılardır. Keratin kopmaya ve aşınmaya dayanıklı bir proteindir. Tırnaklarımızda saçlarımız gibi keratin yapıdadır. İnsan vücudundaki diğer proteinler gibi keratin de amino asit olarak adlandırılan küçük moleküllerin birleşmesinden oluşmuş büyük bir moleküldür. Saçın yapısındaki keratin ölü deri hücrelerimizden yapılır.

 

Bir İnsanın Kafasında Ortalama Kaç Saç Vardır? Bu Sayı Yaşla Değişir Mi?

Bir insanın kafa derisinde 30.000 ile 60.000 arasında saç teli bulunur. Yeni doğan bir bebeğin kafa derisinin santimetrekaresinde 400 saç bulunur. 25 yaşındaki bir insanda bu sayı 200’ e düşer. 30 – 50 yaşları arasındaki saç yoğunluğu santimetrekarede 90 -150 civarındadır. Bu yoğunluk yaş ilerledikçe, belirgin saç dökülmesi olmadığı sürece, yavaş yavaş azalır.

 

Saça Rengini Veren Nedir?

Saça rengini melanin adlı bir pigment verir. Bu pigment saç soğanında bulunan melanosit adlı özel hücreler tarafından üretilir.

 

Tek Bir Saç Telinin Ömrü Ne Kadardır?

Tek bir saç telinin ömrü 2 – 3 yıl arasıdır. Bu yaşam döngüsü 3 dönemden meydana gelir. Anajen (Olgunlaşma Evresi), 3 – 5 yıllık bir süreyi kapsar ve 1 – 2 haftalık Katajen’den (Yaşama Evresi) sonra 3 – 4 aylık Telojen (Dökülme Evresi) ile son bulur.

 

Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Saç dökülmesi pek çok neden bağlı olarak ortaya çıkabilir ve nedenine göre değişik isimler alır. Bunlar içinde en sık görüleni androgenetik saç dökülmesi; erkeklik hormonlarının hassas saç kökleri üzerindeki etkileri sonucu meydana gelir. Alopesi areatanın sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, bu hastalığa insanın kendi bağışıklık sisteminin neden olduğu düşünülmektedir.

Kişiye bağlı saç dökülmesi kişinin kendi saçlarına zarar vermesi sonucu olur. Radyasyona veya kemoterapi ilaçları gibi, bir takım kimyasal maddelere maruz kalma sonucunda da saçlar dökülebilir. Doğum yapmak, hamileliği sona erdirmek, doğum kontrol hapları kullanmaya başlamak veya son vermek, menopoz öncesi dönem gibi stres doğuran olaylara bağlı olarak meydana gelebileceği gibi, ani ve şiddetli ruhsal şiddet sonucunda da ortaya çıkabilir. Bunların yanında, özellikle saç foliküllerine zarar veren bazı hastalıklar da saç dökülmesinin nedeni olabilirler. Deri tümörleri, ciddi bakteri, virüs veya mantar enfeksiyonları bu hastalıklardan sadece birkaçıdır.

 

Saç Dökülmesi Ne Sıklıkta Görülür?

Saç dökülmesi hem erkeklerde, hem de kadınlarda görülebilen bir sorundur. Fakat erkeklerdeki daha fazla göze çarpar. 25 yaşındaki erkeklerin % 25’ inin saçı biraz da olsa dökülmeye başlamıştır. Bu oran 50 yaşındaki erkekler arasında % 50’ ye çıkar.

 

Ekilmesi  Gereken Saç Miktarını Neler Belirler?

Ekilmesi gereken foliküler ünite sayısı belli özelliklere bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Saç dökülmesi tipi bunların içinde en önemlisidir. Gerekli saç miktarını belirleyen diğer faktörler ise saç rengi, saç telinin kalınlığı, biçimi ve saç dökülmesinin gelecek dönemde devam etme ihtimalidir.

 

Saç Dökülmesinin Çeşitleri Nelerdir?

  • Fizyolojik saç dökülmesi: Yeni doğan bebeklerin yaşamlarının ilk birkaç gününde görülen ani saç dökülmesi veya hamile bir kadında doğumun ertesinde görülen yaygın saç dökülmesi fizyolojiktir. Bunlar çoğunlukla geçicidir.
  • Androgenetik saç dökülmesi: Bu, birçok erkek ve kadının kozmetik nedenlerle şikayetçi olduğu, en sık görülen saç dökülmesi tipidir. Temelinde erkeklik hormonlarının genetik olarak hassas saç kökleri üzerindeki etkileri vardır.
  • Alopesi areata: Çoğunlukla genç ve orta yaşlılarda görülür. Sebebi bilinmemekle birlikte, bu hastalığa insanın kendi bağışıklık sisteminin neden olduğu düşünülmektedir.
  • Kişiye bağlı saç dökülmesi: Bilinçli ya da bilinçsiz olarak insanın kendi saçına zarar vermesi sonucu ortaya çıkar.
  • Anajen effluvium: Bazı kimyasal maddelere veya radyasyona maruz kalma sonucunda gelişen ani saç dökülmesine verilen isimdir. Çoğunlukla kanser hastalarına uygulanan kemoterapi ve radyoterapilere bağlı olarak görülür.
  • Telojen effluvium: Fiziki veya ruhsal strese bağlı saç dökülmesi.
  • Yara nedenli saç dökülmesi: Fiziksel veya kimyasal travmaya maruz kalan bölgelerin üzerinde ve çevresinde görülen saç dökülmesi.

 

Saçlarımı Yıkarken Dökülmesi Normal Mi?

Saç fırçalarken veya yıkarken her gün ortalama 30 – 70 saçın dökülmesi normaldir.

 

Stres Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?

Stres bazı durumlarda yaygın saç dökülmesine neden olabilir. Telojen effluvium olarak da adlandırılan bu tür saç dökülmesi androgenetik alopesiden farklıdır. Stres sebebi ortadan kaldırılırsa, bu nedenle dökülen saçlar yaklaşık bir yıl içinde yeniden çıkar.

 

Androgenetik Ne Anlama Gelir?

Androgenetik saç dökülmesi androjenler olarak da adlandırılan erkeklik hormonlarının saç folikülleri üzerindeki etkileri sonucu, bu etkilere genetik olarak hassas bireylerde ortaya çıkar. Androgenetik saç dökülmesi, erkek tipi saç dökülmesi veya androgenik saç dökülmesi olarak da adlandırılır.

 

Androgenetik Saç Dökülmesinde Genlerin Rolü Nedir?

Genler saç foliküllerinin erkeklik hormonlarına karşı hassasiyetini belirler ve androgenetik saç dökülmesi ancak bu özel gene sahip kişilerde ortaya çıkar.

 

Yaşlanan Her İnsanın Saçları Dökülür Mü?

Kişi yaşlandıkça belli orandaki saçı kısalır ve incelir. Androgenetik saç dökülmesine yatkınlık olsun ya da olmasın sadece yaşa bağlı olarak gerçekleşen bu sürece minyatürizasyon denir. Bunun sonucunda minyatürizasyona uğrayan saçlar dökülür ve işlevsel saç köklerinin sayısında azalma olur.

 

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nasıl Gerçekleşir?

Sebepleri ve mekanikleri aynı olsa da, kadınlardaki androgenetik saç dökülmesi bazı yönleriyle erkeklerdekinden farklıdır. Kadınlarda saç dökülmesi daha geç başlar. Kadınlarda saç dökülmesi geniş alanları etkiler ve saçlı derinin hemen hemen bütünündeki saç yoğunluğu azalır. Erkeklerde ise çoğunlukla arka ve yanlardaki saçlar korunur, buna karşılık önler ve tepe bölgeleri açılır.

 

Saç Ekimi İşleminden Sonra Ağrılarım Olacak Mı?

İşlemden hemen sonra verici alanınızda veya ekim bölgenizde ağrı, sızlama, kaşınma ve karıncalanma gibi şikayetleriniz olabilir. Bu şikayetler bir günden fazla sürmez ve doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesiciyi aldığınızda geçer.

 

Saç Ekimi İşlemi Sonrası Başıma Sargı Bezi Sarılacak Mı?

Ekim işlemi tamamlandıktan sonra, ekim yapılan alanın üzeri kapatılmaz. Sadece şeridin alındığı alanın dış etkilere maruz kalmaması için ilk birkaç gün kafa bandı takmanız istenir.

 

Ekilen Saçlar İşlemden Hemen Sonra Dökülürse?

Yeni ekilen saçlarınızın bir kısmı 2 – 3 hafta içinde dökülmeye başlayabilir. Endişelenmeyin, bu saç köklerinizin kan dolaşımının işlem sırasında kesintiye uğramasının sonucudur ve kaçınılmazdır. Bu dökülmeyi takiben yaklaşık 2 ay içerisinde yeni saçlarınız çıkacak ve ayda 0,8  -  1,5 cm’ lik büyüme hızına kısa sürede ulaşacaklardır.

 

Ekilen Saçlarım Artık Hiç Dökülmeyecek Mi?

Saç dökülmesi devam eden bir süreç olmasına rağmen, ekilen saçlarınız, saç dökülmesine en dayanıklı bölgenizden alındığı için gelecekte dökülme riski çok düşüktür.

 

Saç Ekimi İle İstediğim Saçlara Ne Zaman Kavuşabilirim?

Ekilen saçlarınız işlemden hemen sonra dinlenme dönemine girerler. Bu saçlar, işlemi takip eden 6-9  arasında tatmin edici bir görüntüye kavuşabilirsiniz.

 

Ekilen Saç Normal Saçtan Farklı Mıdır?

Ekilen saçlar da sizin normal saçlarınızdır. Her saç gibi normal sınırlar içinde taranabilir, yıkanabilir, şekil verilebilir ve kurutulabilir. Özel bir bakım gerektirmez.

 

İkinci Bir İşleme İhtiyacım Olursa Ne Kadar Beklemem Gerekir?

İlk foliküler ünite transplantasyonu işleminden 8 – 12 ay sonra ikinci işleminizi olabilirsiniz.

 

Yapay Saç Telleri Neden Yasaklandı?

Yapay saç tellerinin sık olarak abse ve kronik enfeksiyonlara neden olduğu görüldü.

 

Saç Ekimi Cinsel Gücü Etkiler Mi?

Saç ekimi operasyonunun cinsel gücü olumsuz etkilemesi mümkün değildir. Bunun yanında saç ekimi yapılan kişinin kendine olan güveninin artması nedeniyle tüm yaşamında olumlu etkiler görülmektedir.

 

Saç Ekimi Sonrası Olabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Saç ekimi yapılan kişinin akneik yapıda bir cildi olması durumunda 2 – 4 ay arası bir miktar sivilce olabilir. Fakat saçlar çıktıkça azalır ve tamamen yok olurlar.

 

Saç Ekimi Yapan Ekipte Aranan Özellikler Nelerdir?

Ekipteki tüm personel, sağlık profesyoneli (doktor veya hemşire) olmalıdır. Saç eğitimi ile ilgili özel eğitim almış olmalıdır.

 

Saç Ekiminde Mevsim Önemli Mi?

Yaz mevsimi önerilmemektedir. Çünkü saç ekimi sonrası 2 ay deniz ve havuza girmek yasaktır.

 

Saç Ekimi Yaptırmak İçin Tamamen Kel Olmayı Beklemek Doğru Mu?

Tamamen saçların dökülmesini beklemek kesinlikle yanlıştır. Tamamen kelleşme olan kişi ancak 2 seans saç ekimi ile tamamen saçlı hale gelebilir. Yarıya kadar dökülmüş durumda bir seansta o bölümü kapatmak için kişinin saçsız geçen zamanını ortadan kaldırır. Dökülmesi kesin olmayan bir durumda beklemek doğru değildir.

 

Saç Ekimi İşlemi İçin Yurtdışından Gelen Kişiler Nasıl Faydalanabilir?

Saç ekimi işlemi için şehir dışından veya yurtdışından gelen kişiler anlaşmalı otellerimizden birinde en uygun fiyatlarla kalabilirler. Burada 4 gün kalmaları yeterlidir. 1. gün saç ekimi işlemi ve 4. gün saçın ilk yıkanması ile dönüş izni gerçekleşir.

 

Saç Ekimi Kimlere Yapılmaz?

Saç ekimi yapılamayacak kişileri şöyle sıralayabiliriz;

  • 18 yaş altı bireyler,
  • Şeker hastaları,
  • Tansiyon hastaları,
  • Ensesinde doku alınacak saçlı bölgenin çok az, seyrek veya hiç kalmayan kişiler.